onsdag 2 maj 2012

GEntekniik


Genteknik, världens räddning?

 Genteknik, vad är egentligen genteknik, vad använder vi det till, hur började det, varför är det så bra och vart går gränsen till hur mycket vi kan använda oss av det?
 Har ni någon gång funderat på varför det finns flera olika sorters sallad, flera olika sorters tomater, gurkor osv. Eller är det något ni ser som en självklarhet? Detta har vi fått på grund av gentekniken.
Det är inte bara på det senaste 20 åren vi har hållit på och försökt utforska så många olika nya sorter av växter och djur, utan ända sen 10 000 år sedan när vi började odla jorden så har vi sysslat med olika former av genetisk förädling. Inga av de grödor vi odlar idag är naturliga, de är ett resultat av ett långt arbete av olika kombinationer för att ge växterna nya smaker, bättre skördar och motstånds kraft. På samma sätt gör vi idag, fast i avancerad form än då, och med en bättre precision. Hur detta går till tänker jag berätta för er nu.

 
Sedan vi upptäckte DNA molekylen har vi också kunnat studera arvets molekyler väldigt precist. Nu kan man också om de vill gå in och förändra det. Man kan manipulera och påverka det som styr livet. Man kan helt enkelt gå in och kolla på DNA, klippa ut de dåliga delarna, och klistra in nya bra delar.
- Vi kan med hjälp av modern genteknik använda genetiskt material från vilken levande organism som helst. Vi kan föra över egenskaper mellan arter som inte alls är släkt med varandra, säger Marie Nyman, forskare av genteknik .
 
Hur fungerar DNA molekylen?
DNA-molekylens huvudsakliga funktion är att långtidsförvara information som används för organismernas utveckling och funktion. Man kan jämföra DNA molekylen med ett bibliotek eftersom det innehåller de instruktioner som behövs för att konstruera cellernas beståndsdelar, eller en ritning efter vilken ordning cellerna i en organism byggs upp. DNA är som en spiraltrappa, där varje trappsteg är stegpinnar, stegpinnarna är olika protein och aminosyror blandat med varandra. Tillsammans bildar dessa kombinationer olika egenskaper hos oss, bra- eller dåliga. DNA-molekylen har samma grundläggande uppbyggnad i alla olika organismer, vare sig dessa är bakterier, växter, djur eller människor.

Vad är GMO?
GMO står för genmodifierad organism. GMO utför man på organismer där man på ett målmedvetet sätt vill förändra arvsmassan så att organismerna får de egenskaper man vill att de ska ha. Av GMO har vi har fått växter som är bättre anpassade till naturen, och som kan klara sig bättre själv. Som t.ex. bomullsplanter som tillverkar sitt eget insektsgift, växter som tål ogräsbekämpningsredel, en planta som tål både kyla, salt och torka, eller extra köttiga kor, som Belgian blue. Vi kan också få växterna till att få bättre näringsinnehåll, t.ex. gyllende ris som innehåller mycket A.vitamin, detta är bra för folk i t.ex. arfika som lider av vitamin A-brist, och kan därför bli blinda.

Här är en bild på Belgian blue, en ko som är gjord för att vi ska kunna få ut så mycket kött som möjligt från den. Och en bild på vanligt ris och gyllende ris.
































Detta besparar oss på massa resurser och tid. Istället för vi ska behöva vattna marken för att en växt ska kunna klara sig, klarar den sig nu utan vatten. Människor som har vitamin A brist, kan bara äta gyllene ris. Växter som ständigt blir angripna av bakterier som t.ex. insektslarver, kan med hjälp av detta utveckla sitt eget virusskydd/gift, vi kan också få växter att kan klara av ogräsmedel. Detta gör att vi nu också kan odla i extrema klimat, för med växter som klarar det mesta, så finns det inte mycket som kan stoppa en. Det hade framförallt varit spännande om man hade kunnat odla i öknen eller på extremt torra ställen där det absolut inte är möjligt att odla idag. Det medför också mer mat och mindre svält, framför allt till de fattiga länderna som ligger i extrema klimat.
Hur ser Sverige och världen på GMO?
Sverige är varken för eller emot GMO, utan vi anser att det måste bedömas från fall till fall. Men generellt är GMO inte upskattat. Det räcker att man går in och söker på google på GMO, då får man genast upp massor av negativa bilder på GMO. Jag tror att en stor del av de som är emot GMO är emot det för att de är rädda. Rädda för att de inte vet vad som kommer att hända i framtiden. Rädda för ovissheten, av att det  inte alltid kommer att se ut som det ser ut idag. De är rädda för att de nya växterna ska kunna utplåna de gamla, och på så sätt tror de att världen kommer att bli obalanserad, och onaturlig.

 
Vad kommer gentekniken att kunna ge oss?
Med gentekniken kommer vi att kunna stoppa all svält i världen, kunna bota massvis av sjukdomar, få  tillgång till att ta blod eller transplantera organ från grisar. Det enda man gör då är att förse organet med mänskliga ytproteiner. 
Ärftliga sjukdomar skulle kunna botas genom att man för in den gen som saknas i några av kroppens celler. Detta kallas för somatisk genterapi. 
Vi kan få djur och växter att ge oss bättre produkter och näringsinnehåll, vi kan få växter att överleva i extrema klimat och växa snabbare, vilket gör att vi kan dra nytta av detta, och få  
mer mat och mindre svält
Med hjälp av genteknik har vi gjort saker möjligt för personer som inte har en fungerande kropp själv. En diabetiker t.ex. de kan inte bilda något insulin själv. Insulin kan vi göra i konstgjord väg nu.
Detta gör man genom att med hjälp av ett enzym klipper man loss den del av DNA som innehåller genen som tillverkar insulin. Man öppnar en DNA ring med hjälp av samma ensym som man använde för att öppna människans DNA, och med hjälp av ett annat enzym klistrar man in genen för insulin i DNA ringen, och sen sätter man bara till insulingenen in i bakterien igen. Bakterien odlar och förökar sig snabbt, de nya bakterierna tillverkar nu insulin som kan användas som medicin, till t.ex. diabetiker.
Hade gentekniken kunnat fungera på människan på samma sätt som den gör med andra organismer?
Att vara en fulländad människa, det är något som alla drömmer om. Men som är omöjligt att vara. Visst kan vi vara perfekta för någon annan, men man känner sig aldrig perfekt själv.
Med människan började det redan under andra världskriget. Då den maktgalna Hitler ville få fram den perfekta människan. En människa som är fulländad, och säkerligen som Hitler tänkte skulle vara bra i kriget.
Det var dock inte lika lätt förr att undersöka gentekniken med en människa till skillnad från med en växt eller djur.

Framförallt pga. att på djur och växter har vi länge kunnat korsa olika sorters raser, ta det bästa från alla och på så sätt få fram ett bra resultat. Detta har inte gått med människan eftersom att vi människor innehåller i stort sett innehåller lika dana gener, därför har vu inte kunnat korsa olika sorters människor som vi kan korsa djuren.Vi är inte heller beredda att offra flera människor för denna forskningen, för varje människa har för mycket värde för ett experiment. Men växter och djur, de har vi aldrig varit rädda om, de har inte enligt oss lika mycket värde som människan har.
Men med hjälp av gentekniken, och sen vi hittade DNA-molekylen är det nu möjligt att skapa den perfekta människan. Man går in och kollar i en kromosom, där kan man klippa ut de mindre bra cellerna, och klistra in bra nya gener till barnet. Därför är det i praktiken möjligt att bestämma hur man vill att sitt barn ska vara, vilken ögonfärg man vill att den ska ha, om den ska vara tjock/smal, lång/kort, brun/ljus, ha en liten eller stor näsa. Man kan bestämma i stort sett det mesta.
Detta kanske man tycker låter konstigt, att man kan gå in och förändra och skapa sitt eget barn. Det är ju helt emot naturens lagar, och som det alltid har varit. Frågan är bara om vi människor är beredda att gå så långt att vi är villiga att skapa vårt eget barn, bestämma vilka egenskaper de ska ha, hur de ska se ut osv.…Ett barn ska ju vara en blandning av sina föräldrars gener. Det är inget man ska kunna bestämma själv tycker nog de flesta. Men detta är ännu inte lagligt att göra, det är förbjudet att föra in nya gener i befrukrade människoägg. Vilket jag också tycker är bra, eftersom att människor då kan utveckla sina egna intressen, egenskaper under sin livstid, och hur hade de varit om alla hade gått runt perfekta, programmerade för att vara perfekta.


Hur kan det se ut om 200 år?
Jag kan tänka mig att svälten kommer att ha minskat väldigt mycket. Detta tror jag därför att vi kan manipulera växterna till att växa snabbare, och att de klarar av extrema temperaturer och marker bättre. Man kommer också kunna odla på fler ställen. Så nu kommer vi att kunna se odlingar kanske t.o.m. i öknen eller på andra torra ställen. Detta öppnar upp väldigt många möjligheter, fler kan få jobb, vi kan få mer mat, och med mer konkurrens till maten så blir den bara billigare, vilket alla tjänar på!

Om 200 år kommer också de flesta växter att kunna tillverka sitt eget gift så att vi slipper att använda bekämpningsmedel (i varje fall I-länder), detta är både är bra för naturen och för folket som jobbar på dessa plantagen. Vi kommer att kunna tillverka konstgjort kött med hjälp av en växt. Detta betyder att vi inte måste ha lika många köttdjur.
Om gentekniken skulle spåra ur totalt, hur skulle det då se ut om 200 år...
Jag tror att människorna kommer att ha slagit många världsrekord, detta tror jag pga. att när vi väl har börjat att göra försök på att få de rätta egenskaperna till våra barn, så kommer detta bara att gå utför och utför, och tillslut kommer vi säkert sätta in extrema egenskaper.
Alla barnen kommer att vara exakt en avbild av vad föräldrarna tycker är snyggt, för de kommer att kunna skapa sina egna barn, bestämma vilka egenskaper vi vill att de ska ha, hur de ska se ut osv.
Då hade alla gått runt och varit snygga, smala och sportiga. Utöver det hade säkert många varit ovanligt duktiga musiker, dansare, friidrottare, fotbolls spelare, eller vad nu deras föräldrar vill att deras barn ska vara bra på. Vi hade inte fått något speciell variation. Alla skulle vara perfekta, riktigt tråkigt perfekta, utan variation, som barbiedockor...
Sedan skulle ens öde redan vara förutbestämt. Barnen hade blivit pressade i tidig ålder att bli de ens föräldrar ville att de nu ska bli, om de nu hade satt in någon egenskap som ger att de t.ex. får bollsinne. Om föräldrarna börjar att drilla barnen när de är små, är det lätt att barnen fortsätter i samma spår när de blir äldre. Mycket pga. att de har stöttande föräldrar som verkligen vill att man ska fortsätta, eller att andra säger att man kan gå hur långt som helst, och att man därför inte vill sluta, trots att man kanske inte egentligen brinner för det.
Därför är detta bara för mycket, en människa ska kunna bli som den vill, och inte bli född för att göra något speciellt här i världen.                                                                           Perfekt som en barbiedocka...



Hur hade vår värld sett ut utan gentekniken och genetiken i historian?
Vi hade antagligen bara haft de ursprungliga grödorna, och vi hade inte heller haft lika många växter som vi har idag. Vi hade t.ex. inte haft olika sorters sallad, tomater, paprikor, äpplen, gurkor osv. Vi hade inte haft andra växter än vad som har bildats på vanlig väg, dvs genom mutation.


Kommer detta att kunna förbättra miljön?
Om 200 år har vi inte massor med kor längre som går runt och fiser, vilket förstör våran miljö. Utan istället för  köttdjur så har vi plantor som producerar kött. Det betyder att vi inte kommer att behöva ge alla dessa djur mat, och att vi inte behöver använda några resurser till detta. Nu menar jag inte att vi inte kommer att ha köttdjur, men en del av köttdjuren kommer att bli utbytta till växter
Vi kommer också att sluta ge många växter bekämpningsmedel, vilket både gynnar naturen och växterna. Allt som vi måste producera till djur och växter som lever i dåliga förhållanden, t.ex. i torr mark där det behövs vattnas eller liknande, allt detta slipper vi göra. Detta betyder att vi inte behöver lägga ner någon energi kring det heller.


Negativa följder.
Färre folk kommer att kunna behålla sina arbeten, eftersom att våra djur och växter kommer att kunna skapa allt själv, som nu många arbetar med. Och allting runt om djuren, t.ex. de som gör maten till djuren, eller sjukvårdare, de förlorar också sitt arbete. Vi kommer inte att ha lika naturlig mat längre, och går det riktigt fel så kan GM grödorna slå ut de vanliga och livsviktiga grödorna i vårt samhälle idag.
Vad är riskerna?
Riskerna med genteknik, framför allt GMO, är att de sätter in nya växter som inte är anpassade till vår värld, utan att de slår ut viktiga växter som vi redan har och som vi verkligen behöver. De kan också bli så att vi inte får någon naturlig mutation, utan att vi kommer göra allt med genteknik, och vi vet fortfarande inte allt, så detta kan gå väldigt fel, och i många fall är det bra att låta naturen ha sin egen gång och inte gå in och ändra om i allt.
Vi kommer då också gå emot lagen att ”den starkaste överlever”, och vi kommer att kunna rädda alla, med hjälp av GMO. Jag tror att det finns en mening bakom varför den starkaste överlever, och blir det nu tvärt om kan detta sluta väldigt fel. Det är inte heller meningen att man ska rädda den svaga, för om den nu var så svag, då kanske den inte är gjord för vår värld, och att det skulle kunna finnas nytt bra som ersätter istället. Men om vi nu ska rädda allt det "gamla", då har inte det nya någon chans att ersätta...
Men som det ser ut nu och om det inte spårar ut helt så kan jag intyga er med att säga att forskarna vet vad de gör där ute, och de kommer inte bara sätta in någon växt de tycker verkar bra. Utan alla ska ha gått igenom massor av tester i ett labb så att de säkert vet att växterna klarar av att leva utanför ett labb-miljö, så att de inte förstör miljön här på jorden. Men jag tror att så länge att forskarna är försiktiga och gör allt på rätt sätt, så kommer detta bara att gynna vårt samhälle.


Hur kommer det sig att vi så gärna vill ändra om växter och djur, och nu kanske även människan, vad är det som driver oss?
Vi människor, vi är aldrig nöjda, vi vill bara ha mer och mer, bättre och bättre. Har vi väl upptäckt en bra sak, vill man alltid utveckla det, göra den annorlunda, bättre helt enkelt. Det är precis som med allt annat. Med all teknologi t.ex. tv, mobiler, datorer, Ipads, spelkonsoler och mycket mer. Vi var inte nöjda med en dator stor som ett rum, vi ville ha bättre, mindre. Därför började vi att utveckla och göra den bättre. Samma sak med mobiler som förr var stora som en tegelstenar, och det enda man kunde göra var att ringa. Nu finns små Iphones, med så himla många finesser, tillsammans är den väldigt mycket bättre än tegelstenen och datorn som var lika stor som ett rum. Människans drivkraft är utveckling, utveckla något till det bättre, och bättre har det blivit!
Det är exakt på sätt som det är med gentekniken. Vi var inte nöjda förr med grönsakerna, därför korsade vi dem för att de skulle få en så pass bra smak som möjligt, vi ville få den bättre, godare, tåligare.
Nu har vi gått så långt i utvecklingen att vi kan gå in och ändra i generna istället, göra så att de kan få bättre motstånds kraft, så att de kan växa bättre, så att de smakar godare, tåler mer, och ger oss bättre skördar.
Det är inget fel i att aldrig vara nöjd, det är bara ett mänskligt beteende. Vi vill alltid göra saker bättre, nyskapa, i förhoppning om succe. Detta är något vi aldrig kommer att sluta upp med, och något som jag hoppas att vi aldrig kommer att sluta upp med. För det är detta som driver våran värld framåt! Hade vi inte velat utveckla så mycket som vi gör idag, ja... Då hade inte jag suttit här på min dator och skivit, jag kanske inte ens hade haft penna till att skriva, jag kanske inte ens hade gått i skolan. Jag kanske hade bott i en grotta, varit en grott människa. Så för all del, vi kan inte sluta med att upptäcka och utveckla. Vi måste fortsätta med att tänka nytt. Vi måste våga, våga ta chanser, risker. För i slutändan kan nästan bara leda till något bättre!


Inga kommentarer: