onsdag 9 maj 2012

Genteknik.

Genteknik: Debattartikel. Gentekniken, vad är egentligen genteknik, vad använder vi det till, hur började det, varför är det så bra och vart går gränsen till hur mycket vi kan använda oss av det?

Har ni någon gång funderat på varit det finns flera olika sorters sallad, flera olika sorters tomater, gurker osv. Eller är det något ni ser som en självklarhet? Detta har vi fått med hjälp av gentekniken.

Att vara en fulländad människa, det är något som alla drömmer om. Men som är omöjligt att vara. Visst kan vi vara perfekta för någon annan, men man känner sig aldrig perfekt själv.

Med människan började det redan under andra världskriget. Då den maktgalna Hitler ville få fram den perfekta människan. En människa som är fulländad, och säkerligen som Hitler tänkte skulle vara bra i kriget.
På djur och växter har vi många gånger försökt att skapa ett så givande resultat som möjligt, dock på en liten enklare nivå. Genom att korsa olika sorters raser, och ta det bästa från alla så har vi fått fram många fenomenala resultat.
Sedan vi upptäckte DNA molekylen har vi också kunnat studera arvets molekyler väldigt precist. Nu kan de också om de vill gå in och förändra det. Man kan manipulera och påverka det som styr livet.
Med hjälp av detta är det nu möjligt att skapa den perfekta människan. Man går in och kollar i en kromosom, där kan man klippa ut de mindre bra cellerna, och klistra in bra nya gener till barnet. Därför är det i praktiken möjligt att bestämma hur man vill att sitt barn ska vara, vilken ögonfärg man vill att den ska ha, om den ska vara tjock/smal, lång/kort, brun/ljus, ha en liten eller stor näsa. Man kan bestämma i stort sett det mesta.

Detta kanske man tycker låter konstigt, att man kan gå in och förändra och skapa sitt eget barn. Det är ju helt emot naturens lagar, och som det alltid har varit. Frågan är bara om vi människor är beredda att gå så långt att vi är villiga att skapa vårt eget barn, bestämma vilka egenskaper de har, hur de ska se ut osv…Ett barn ska ju vara en blandning av sina föräldrars gener. Det är inget man ska kunna bestämma själv tycker nog de flesta. Men detta är ännu inte lagligt att göra. Vilket jag också tycker är bra, eftersom att människor då kan utveckla sina egna intressen, egenskaper under sin livstid, och hur hade de varit om alla hade gått runt perfekta, programmerade för att vara perfekt.

Men genteknik har också många bra sidor. Med gentekniken kan vi stoppa all svält i världen, vi kan bota massvis av sjukdomar, vi kan av grisar få bra blod till den rådande blodbristen och få organ som t.ex. hjärta, njure osv. Det enda man gör då är att förse det med mänskliga ytproteiner.
vi kan och vi kan få djur och växter att ge oss bättre produkter och näringsinnehåll. Vi kan få djur och växter att överleva i extrema klimat och växa snabbare, vilket gör att vi kan dra nytta av detta, och få mer mat = mindre svält.
Med hjälp av genteknik har vi gjort saker möjligt för personer som inte har en fungerande kropp själv. En diabetiker t.ex. de kan inte bilda något insulin själv. Insulin kan vi göra i konstgjord väg nu.
Detta gör man genom att med hjälp av ett enzym klippa man loss den del av DNA som innehåller genen som tillverkar insulin. Man öppnar en DNA ring med hjälp av samma ensym som man använde för att öppna människans DNA, och med hjälp av ett anat enzym klistrar man in genen för insulin i DNA ringen, och sen sätter man till bara insulingenen in i bakterien igen. Bakterien odlar och förökar sig snabbt, de nya bakterierna tillverkar nu insulin som kan användas som medicin, till t.ex. diabetiker.


Av gentektik har vi har fått växter som är bättre anpassade till natuen, och som kan klara sig bra själv. Som t.ex. bomullsplanter som tillverkar sitt eget insektsgift. Detta heter genförändrad bomullssort, en GM gröda. GMO är organismer där man på ett målmedvetet sätt förändrat arvsmassan så att de får de egenskaper man vill ha. Vi har utveckat GM grödor till sojaböner, majs, vete, ris och potatis.

Det är inte bara på det senaste 20 åren vi har hållt på och försökt utforska så många olika sorter av växter och djur, utan ända sen 10 000 år sedan när vi började olda jorden så har vi sysslat med olika former av genetisk förädling. Inga av de gröder vi oldar idag är naturliga, de är ett resultat av ett långt arbete av olika kompinationer, för att ge växterna nya smaker, bättre skördar och motståndskraft.
Såklart så gör vi detta i en med avancerad form idag, och med en bättre precision.
-Vi kan med hjälp av modern genteknik använda genetiskt matreal från vilken levande organism som helst. Vi kan föra över egenskaper mellan mellan arter som inte alls är släkt med varanda,säger Marie Nyman, forskare på genteknik.

Hur kan det se ut om 200 år?


Jag kan tänka mig att svälten kommer att ha minskat väldigt mycket. Detta tror jag därför att vi kan ändra så att växterna växer snabbare, så att de klarar av extrema temperaturer och marker bättre. Man kommer också kunna odla på fler ställen. Så nu kommer vi kunna se odlingar kanske t.om. i öknen eller på andra torra ställer.
Växter kommer att kunna göra sitt eget gift så att vi slipper att använda bekämpningsmedel, vilket både är bra för naturen, folket som jobbar på dessa plantagen. Vi kommer att kunna tillverka konstgjort kött. Detta betyder att vi inte måste ha lika många köttdjur.
Om det skulle spåra ur totalt... Då hade människorna slagit många världsrekord, för vi kommer att kunna skapa våra egna barn, bestämma vilka egenskaper vi vill att de ska ha, hur de ska se ut osv.
Då hade alla gått runt och varit snygga, smala och sportiga. Utöver det hade säkert många varit ovanligt duktiga musiker, dansare, friidrottare, fotbolls spelare, eller vad nu deras föräldrar vill att deras barn ska vara bra på. Vi hade inte fått något speciell variation. Alla skulle vara perfekta.
Sedan skulle ens öde redan vara förutbestämt. Barnen hade blivit pressade i tidig ålder att bli de ens föräldrar ville att de nu ska bli. Om föräldrarna börjar när barnen är små,


Kommer detta att kunna förbättra miljöförstöringen.
Nu har vi inte massor med kor längre som går runt och fiser, vilket förstör våran miljö. Vi kommer inte att behöva ge alla dessa djur mat, vilket betyder att vi inte behöver använda några resurser till detta.
Vi kommer att sluta ge många växter bekämpningsmedel vilket är dåligt för naturen.


Följder.
Färre folk kommer att kunna behålla sina arbeten, eftersom att våra djur och växter redan kan skapa allt själv, som nu många arbetar med. Och allting runt om djuren, t.ex. de som gör maten till djuren förlorar också sitt arbete.




Vad är riskerna?


Riskerna med genteknik, framför allt GMO, är att de sätter in nya växter som inte är anpassade till vår värld, utan att de slår ut viktiga växter som vi redan har och som vi  verkligen behöver. Och att vi inte får någon naturlig mutation, utan att vi kommer göra allt med genteknik, och vi vet fortfarande inte allt, så detta kan gå väldigt fel, och i många fall är det bra att låta naturen ha sin egen gång och inte gå in och ändra om i allt.
Men som det ser ut nu och om det inte spårar ut helt så kan jag intyga er med att säga att forskarna vet vad de gör där ute, och de kommer inte bara sätta in någon växt de tycker verkar bra. Utan alla ska ha gått igenom massor av tester så att de säkert vet att växterna klarar av att leva utanför ett labb, så att de inte förstör miljön här på jorden. Annars kommer det att gå väldigt fel.



Inga kommentarer: